Категорії Інформація
Каси Додати подію
«Чайка» (Литва)
17 червня 2018

«Чайка» (Литва)

Продаж квитків зупинено
Але ви можете ознайомитись з іншими подіями категорії «ТЕАТР»

Івано-Франківський національний академічний драматичний театр ім. Івана Франка
м. Івано-Франківськ, вул. Незалежності, 42

Про подію

«Драматургія Чехова — це своєрідна діагностика хвороб нашого часу, подагри нашої душі, у якій автор не шкодує використовувати надмір інтонацій як скальпель. Для актора, який вирішив зіграти в п’єсах Чехова, увесь процес схожий на лікарську клятву Гіппократа, адже кожен момент в чеховській драмі — це відкриття метастаз власної долі. На жаль, часто пристрасті, любові, ревнощі та ненависть тут затьмарені: вони розчинилися в тумані інтелектуальних алюзій, безкінечних розважань за чаєм. Здається, життя оминає присутніх тут і тепер. Проте це лише цензурований погляд на п’єси майстра. Насправді внутрішній ритм його сюжетів щораз відкриває для персонажів і глядачів силу їхньої любові та їхнього екзистенційного страху», — так пояснює театральний режисер Оскарас Коршуновасвласний погляд на концепт п’єси «Чайка» Антона Чехова. Режисер і його актори намагаються дістатись до внутрішніх смислів п’єси, що часто приховані за витонченими костюмами, розкішною сценографією або патетикою інтонацій.

«Чайка» народилася в лабораторії Театру Оскараса Коршуноваса (OKT studio). «На дні» Горького та «Остання плівка Креппа» Беккета вже були поставлені, «Гамлет» і «Міранда» за Шекспіром уже ожили у цьому відкритому, інтимному, безпритульному, справжньому просторі. Власне тоді режисер побачив особливий зв’язок між «Чайкою», над якою лише розпочали роботу», та «Гамлетом» і «На дні», які вже стали репертуарними виставами.

«Це чудовий експериментальний виклик. З самого початку наша вистава була приречена на пошуки. З „Чайкою“ ми продовжуємо вивчати теми, які присутні в „Гамлеті“ та „На дні“. Це експеримент сучасного театру, сучасного актора та сучасного глядача. „Чайка“ — це третя частина нашого триптиху. Всі вони об’єднані особливим акцентом — на акторів. У „Чайці“ ми водночас шукаємо можливість максимального залучення аудиторії в усі сюжетні лінії. Така інтерактивність невипадкова — ще п’ятнадцять років тому наш театр сформулював одне з головних своїх кредо: ставити класику по-сучасному, аби кожна вистава промовляла до сучасника, а не театрального історика чи критика», —

говорить Коршуновас.

Фраза Треплєва «Нам потрібні нові форми» і відповідь Аркадіни «Це щось декадентське» більш ніж суголосні театру Коршуноваса. Його перші вистави фактично стали маніфестом про необхідність сучасних форм у театрі. Проте і професійна критика, і публіка досить категорично були налаштовані щодо декадентських поглядів режисера.

Вистава «Чайка» отримала дві відзнаки Golden Cross Awards («Золотий хрест» — головна литовська театральна премія) у номінаціях «Найкращий актор» (Мартинас Недзінскас — за роль Треплєва) та «Найкраща акторка» (Неле Савиченко — за роль Ірини Аркадіної). Також вистава Коршуноваса виграла головний приз на 36th Lithuanian Theatre Spring Festival.

А міжнародний дебют на фестивалі Kontakt в Торуні, Польща, відзначився одразу п’ятьма нагородами: третя премія конкурсу, Press Award, перемоги в номінаціях «Найкращий режисер» (Оскарас Коршуновас), «Найкращий молодий актор» (Мартинас Недзінскас — за роль Треплєва), «Найкраща акторка» (Раса Самоуліте — за роль Маші).

Антон Чехов «Чайка»

Режисер — Оскарас Коршуновас
Костюми — Довілє Гудачаускайте
Композитор — Гінтарас Содейка
Відео-художник — Аурелія Макните
Художник по світлу, світло-дизайн, інсталяції — Євгеніюш Сабаляускас
Технічний директор — Міндаугас Репсис
Звукорежисер — Ігнас Юзокас
Грим — Aльдона Маяковайте
Менеджер сцени — Мальвіна Матіцкієне
Асистенти режисера — Агнія Леонова, Каміле Гудмонайте
Субтитри — Аурімас Мінсевічіус
Менеджер гастрольної діяльності — Аудра Зукайтите

Актори:

  • Ірина Аркадіна — Неле Савіченко
  • Треплєв — Мартинас Недзінскас
  • Сорін — Даріус Мескаускас
  • Ніна Зарічна — Гельміне Глемзайте, Агнєшка Равдо
  • Шамраєв — Витаустас Анузіс, Кірілас Глусаєвас
  • Поліна — Аіріда Гінтаутайте
  • Маша — Раса Самуоліте
  • Тригорін — Даріус Гумаускас
  • Дорн — Дайніус Гавеноніс
  • Медведенко — Кірілас Гульсаєвас, Гєдріус Савічкас

В рамках театральної програми Міжнародного фестивалю актуального мистецтва PORTO FRANKO 2018.

Попереднє замовлення
Заявка на промо-код